HOE ZIT JE HOROSCOOP IN ELKAAR?

De horoscoop tekening bevat een groot aantal gegevens. Elk symbool heeft een specifieke betekenis. Er staan altijd 10 planeten in afgebeeld. Elke planeet staat in een bepaald teken en in een bepaald huis of sector van de horoscoop.


10 PLANETEN

Van Zon tot Pluto. De Zon en de Maan worden voor het gemak ook altijd planeet genoemd. Elke planeet stelt een eigenschap voor. De Zon geeft je kerneigenschappen weer, dat wat je in wezen bent. De Maan gaat over je gevoelsleven; Mercurius over je manier van denken en praten, Venus over hoe je aardig gevonden wilt worden en Mars over hoe je ruzie maakt.


12 TEKENS

van Ram tot Vissen. Deze tekens worden ook wel sterrenbeelden genoemd. De 12 tekens vormen samen de Dierenriem. De Zon en de planeten staan altijd in een bepaald teken van de Dierenriem. Deze tekens beïnvloeden de werking van de planeten. Een planeet in het teken Ram zal zich anders uiten dan in het teken Vissen. Zon in Ram is het meest zichzelf (Zon) door ondernemend en enthousiast te zijn (Ram). Zon in Vissen is het meest zichzelf (Zon) door inlevend en betrokken te zijn (Vissen).


JE STERRENBEELD

Wordt dus bepaald door het teken waarin de Zon stond bij je geboorte. Het is je Zonneteken. De Zon stelt een basisbehoefte voor: jezelf zijn. Het teken laat zien hoe die behoefte zich zal uiten. Dit is een belangrijk gegeven in je horoscoop - maar zeker niet het enige! Om wat over jezelf te weten te komen zijn de standen van de Maan en de overige planeten net zo belangrijk. De Maan (het symbool van de sikkel) staat boven de horizon aan het begin van het teken Boogschutter. Iets verderop vind je Venus. Venus en Pluto staan vlak bij elkaar. Het symbool van Venus is bekend; dat van Pluto is hier een cirkel met het Maansymbool er in.


PLANETEN EN TEKENS

Van elk van de planeten kun je aan de hand van de horoscoop een beeld vormen van de manier waarop ze zich uiten. Je verstand en je manier van denken en praten (Mercurius), je vermogen om lief te hebben en relaties aan te gaan (Venus) en hoe je met conflicten omgaat (Mars) zijn basisbehoeftes die elk mens bezit. De positie in de tekens geeft aan hoe die behoeftes zich zullen uiten in jouw geval.


12 HUIZEN

De planeten staan niet alleen in een bepaald teken maar óók nog in een huis of sector van de horoscoop. De huizen zijn genummerd van 1 - 12 en stellen levensgebieden voor waarop de planeten (eigenschappen) in tekens (manieren waarop deze eigenschappen zich uiten) zich zullen richten.  Huis 1 gaat over je uiterlijk, 2 = eigenwaarde en bezittingen, 4 =  je huiselijke omstandigheden, je familie, 7 = je relaties en je partner, 10 = je maatschappelijke positie en je autoriteit.


PLANETEN  EN  HUIZEN

Voorbeeld: Zon in Ram is het meest zichzelf (Zon) door ondernemend en enthousiast te zijn (Ram). Zon in Ram in huis 1 (je uiterlijk en hoe je overkomt op anderen) zal spontaan en stimulerend overkomen op anderen en een sportieve uitstraling hebben. Zon in Ram in huis 4 stopt veel energie in zijn huis, het gezinsleven en de relaties met familieleden. Zon in Ram in huis 10 uit zijn energie in het opbouwen van een positie en het verwerven van aanzien in de wereld.


JE  ASCENDANT

Het 1e huis laat zien hoe je over komt op anderen en hoe je reageert als er iets nieuws op je afkomt. Je Ascendant is het begin van het 1e huis. In de tekening wordt dit altijd aangegeven door  AS of ASC. Je Ascendant staat altijd in een bepaald teken van de Dierenriem. Dit teken bepaald de werking van het eerste huis. Met een Stier Ascendant kom je bedaard en rustig over op anderen. In nieuwe situaties ben je niet gemakkelijk van je stuk gebracht.


HET DUIDEN VAN DE HOROSCOOP

Zoals je ziet moet je heel wat gegevens bestuderen voor je wat kunt zeggen over een horoscoop. Het is een kwestie van deduceren en combineren. Meestal begin je met het uitwerken van je Zon, je Maan en je Ascendant. Vanuit je Zon gezien sta je op een bepaalde manier in het leven en richt je jezelf het liefst op de dingen die horen bij het huis waarin de Zon staat. Je Maan laat een andere kant zien van jezelf - andere behoeftes, gewoontes en gedragingen. Zo krijg je al een aardig beeld van verschillende kanten van jezelf. Als je daarbij je Ascendant teken betrekt - hoe je overkomt op anderen - komen daarin al heel verrassende kenmerken en zeer herkenbare karaktertrekken naar voren. Met dit beeld voor ogen kun je ook de andere planeten (behoeftes) verder uitwerken. Zo krijg je een compleet beeld van hoe je in elkaar zit en wat voor jou belangrijk is in het leven.


DE  KWALITEITEN  VAN  HEMEL  EN  AARDE

De wortels van de astrologie liggen in het herkennen van de kwaliteiten van hemel en aarde in de levende natuur en in jezelf. Deze kwaliteiten worden in de astrologie planeten genoemd. In de horoscoop duiden ze psychologische functies, drijfveren en behoeften aan. Planeten zijn echter universeel: je komt ze overal om je heen tegen als archetypen, oerkrachten die zich voortdurend manifesteren in het leven van alledag.

Zon - leiderschap, opvallen
Jupiter - groei en ontplooiing
Maan - zorgen en beschermen
Saturnus - grenzen en verantwoordelijkheid
Mercurius - weten en communicatie
Uranus - oorspronkelijkheid en vrijheid
Venus - toenadering en affectie
Neptunus - vervolmaking en vervulling
Mars - uitdagingen en daadkracht
Pluto - transformatie en loutering 


VENUS IN DE TRAM

De planeten waren vóór de komst van het kunstlicht zichtbaar en ook hun symboliek was gemeengoed. Venus, Mars of Saturnus kon je vroeger bij wijze van spreken elke dag op straat tegenkomen: een mooie vrouw, een soldaat, een grijsaard.  Overal waar handel werd gedreven of nieuws uitgewisseld, zoals op markten, op beurzen en in café's, stond wel een beeldje van Mercurius, de god van de handel en de ondernemingsgeest. Alles wat mooi en zacht is en lekker ruikt had de kwaliteit van de planeet Venus; alles wat scherp is en naar ijzer en oorlog smaakt was gewijd aan de oorlogsgod Mars. Venus verbindt, is erotisch van aard; Mars is vurig, prikkelend, veroverend en snel.  Als je met astrologische ogen om je heenkijkt zit opeens Venus naast je in de tram. De Maangodin kijkt je bij de kapper onderzoekend aan; Saturnus staat te wachten bij het stoplicht en Mars heeft zich zojuist vermomd als die jonge vurige aanbidder die zijn meisje stralend aankijkt.


Bron: inspiratiesite.nl